Svi mi koji volimo Novi Pazar

22. 9. 2011.

Sandžački Otpor protiv Zukorlića


U Novom Pazaru se pojavilo saopštenje, za sada, ilegalne organizacije "Otpor Sandžaka" koja Bošnjake poziva na suprotstavljanje glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću i svim njegovim aktivnostima.

Muamer Zukorlić

U saopštenju u koje je Tanjug imao uvid u 11 tačaka navode se razlozi zbog kojih bi se trebalo suprotstaviti muftiji Zukorliću, a Bošnjaci pozivaju da ne nasedaju na priču koju promovišu on i "njegovi poslušnici, navodni branioci bošnjačkih nacionalnih interesa".

Saopštenje je, inače, objavljeno na dan kada u Novom Pazaru borave četiri ambasadora iz grupe "prijatelji Sandžaka" među kojima su ambasadori OEBS-a u Beogradu Dimitrios Kiprios i SAD Meri Vorlik.

"Otpor Sandžaka" u uvodu saopštenja, selektivno i bez posebnog kriterijuma dostavljenog pojedincima u Novom Pazaru, ukazuje na višegodišnje loše političke, ekonomske, socijalne, verske i druge prilike.

Posebno se za destabilizaciju tih prilika označava muftija Zukorlić koji, kako se navodi, svojim radikalnim nacionalističkim izjavama, neprimerenom zloupotrebom vere i institucija širi govor mržnje i pokušava da doprinese pogoršanju međunacionalnih odnosa.

Muftijino ponašanje se opisuje kao "apsolutističko i despotsko", posebno od oktobra 2007. godine kada je došlo do raskola unutar islamske zajednice.

Zukorlić se optužuje i da je od Islamske zajednice načinio "privatno preduzeće sa neograničenom odgovornošću" preko kojeg "bahato prisvaja imovinu" i "pljačka sandžačku dijasporu".

Nadležni se pozivaju da preispitaju finansijsko poslovanje Internacionalnog univerziteta čiji je muftija osnivač i predsednik.

"Pitamo se gde je bio muftija kada su se otvoreno kršila ljudska prava, sprovodio teror, diskriminacija i proterivanja. Oni su tada pognute glave ćutali radosno dočekujući premijere, saradnike režima i još radosnije primali poklone", navodi se u saopštenju koje se završava porukom da je u Sandžaku "došlo vreme za Otpor".

Zukorlić: Kukavički atak na moje dostojanstvo

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocenio je danas da pojavljivanje saopštenja "fantomskog Otpora" u Sandžaku nije ništa drugo do "beskrupulozan i kukavički" nasrtaj na njegovo dostojanstvo, ali i potvrda da je put kojim idu on i njegovi sledbenici pravi.

Muftija je uveren da optužbe izrečene na njegov račun dolaze od državnog vrha Srbije i ministra Rasima Ljajića.

"Oni na optužbe o diskriminaciji i kršenju ljudskih prava u Sandžaku odgovaraju napadom na onoga ko diže glas protiv režimskog zuluma i to posredstvom prvovladinih, navodnih nevladinih organizacija, a sada i fantomskih organizacija sa ciljem skretanja pažnje sa sopstvene odgovornosti", rekao je Zukorlić Tanjugu.

Za Zukorlića je ovo sve "već viđeno" iz vremena režima Slobodana Miloševića kome niko nije smeo da se suprotstavi, a ko bi to, ipak, učinio bio bi satanizovan, kako je rekao, beskrupolozinim pokušajima diskreditacije.

To, smatra on "samo potvrđuje slabost režima i njegovih kurira u Sandžaku" koji, uprkos svim mehanizmima vlasti, medija javne i tajne policije "ne uspevaju da održe robovski status građana na tom području".

"Ovako beskrupulozan i kukavički nasrtaj na moje dostojanstvo samo je potvrda da je put kojim idemo pravi i da sloboda građana Sandžaka predstavlja vrednost koju baštini apsolutna većina", naveo je Zukorlić i dodao da je sada jasno zašto od vlasti nije moguće dobiti odgovore na konkretne optužbe diskriminacije na verskoj, etničkoj, kulturnoj i drugim osnovama.

"Odgovore ne može dobiti jer bi to podrazumevalo potpuni zaokret beogradske politike prema Sandžaku i odricanje od režimskih poltrona koji za šaku groša prodaju i veru, i naciju, i čast", zaključio je Zukorlić.

Izvor:Tanjug

0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors