Svi mi koji volimo Novi Pazar

10. 5. 2012.

Turneja u čast mimara Sinana i Hajrudina

Vesti

Biciklisti će obići građevine poznatih neimara od Mostara preko Sarajeva, Višegrada, Novog Pazara i Sofije do Edirne.

Biciklisti u prolazu kroz Sarajevo  [Anadolija]
Biciklisti u prolazu kroz Sarajevo 
[Anadolija]


Grupa od šest biciklista, članova Biciklističkog kluba Edirne (EBIS) iz Turske, počela je turneju u čast Mimara Sinana i Mimara Hajrudina.

UČITELJ I UČENIK

Mimar Sinan bio je glavni osmanski arhitekta (na turskom mimar) u službi sultana Selima I, Sulejmana Veličanstvenog i Murata III.

Njegovo remek-djelo je džamija Selimija u Edirni, mada je najpoznatiji po Sulejmanovoj džamiji u Istanbulu.

Mimar Hajrudin Mlađi bio je njegov učenik.

Izgradio je Stari most za devet godina. Prema legendi, Hajrudin je pobjegao iz Mostara, dan prije nego su podignute skele, zbog straha od Sulejmana Veličanstevnog, koji je po nekim predanjima prijetio da bi Hajrudin mogao biti osuđen na smrt ako bi se luk mosta ikada raspao.

Putovanje, čije je krajne odredište džamija Selimija u Edirni, počeli su od Starog mosta u Mostaru, a u Sarajevu ih je dočekao direktor Ureda za kulturu i turizam pri Ambasadi Turske u Bosni i Hercegovini te zamjenik ambasadora Ibrahim Altug.

"Svima nam je kao djeci, na pitanje roditelja šta želimo da nam kupe, odgovor bio bicikl. Biciklizam shvatamo veoma ozbiljno kao sport, a u isto vrijeme upoznajemo razne kulture", rekao je Caliskan za agenciju Anadolija.

Prema njegovim riječima, cilj turneje je iskazati poštovanje prema djelima najvećeg graditelja osmanske arhitekture Mimara Sinana, te istovremeno upoznati mlade generacije s njegovim djelima.

Spajanje kultura

"Želimo upoznati mlade generacije s djelima ovog velikog graditelja i njegovog učenika Mimara Hajrudina. Radi se o dva građevinska djela koja imaju veliko kulturno i historijsko značenje, a to su Stari most u Mostaru i Selimija džamija u Edirni. Upravo ova dva objekta želimo spojiti u most koji povezuje sve zemlje regije, čime naglašavamo njihovu vrijednost i promoviramo toleranciju među narodima na Balkanu", dodao je on.

Caliskan je ukazao da je za početnu tačku turneje izabran Stari most u Mostaru, jer je on simbol spajanja kultura i jednog vremena kada su ljudi živjeli u blagostanju.

Šesterica sportista iz Turske preći će rutu od Mostara preko Sarajeva, Višegrada, Novog Pazara i Sofije do Edirne, a planiraju i put od Edirne do Saudijske Arabije.

Izvor: Agencije


0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors