Svi mi koji volimo Novi Pazar

25. 6. 2012.

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru obezbeđuje kvalitetno znanje studentima


Novi Pazar


Na fakultetima u Srbiji konkurisaće više studenata nego što ima mesta. Ako studenti do sada nisu izabrali neki od univerziteta gde ih čeka najstručniji kadar sa vrhunski i tehnički najopremljenijim učionicama i gde mogu da steknu najkvalitetnije znanje, to mogu da učine na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru sa svojim departmanima širom Srbije.

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru



Studenti znanje mogu da steknu na fakultetima filoloških nauka, prirodno-tehničkih nauka, psihološko-pedagoških nauka, pravnih nauka, ekonomskih nauka i na Fakultetu umetnosti. A sve to mogu, osim u Novom Pazaru, da pohađaju u Beogradu, Nišu, Pančevu i Subotici.
Univerzitet u Novom Pazaru je nastao na tlu vekovnog susretanja i prožimanja raznih naroda i kultura. Osnovan je 2002. godine, kao zadužbina, sa ciljem da obrazovanje i neprestana težnja za sticanjem znanja budu najbolji i najprepoznatljiviji brendovi ovog podneblja.

Prvi univerzitet po evropskom principu

Ova visokoobrazovna institucija je među prvima u našoj zemlji koncipirala sistem studija po modelu zapadnoevropskih zemalja. Ovakve intencije osnivača – zadužbinara ili vakifa, potvrđene su pre svega ostvarivanjem saradnje sa brojnim uglednim univerzitetima u zemlji i inostranstvu, uz mogućnost realizacije programa razmene studenata.

Jedan od stranih univerziteta sa kojima je ostvarena ugovorna saradnja jeste i Američki siti univerzitet (ACU), čiji je jedini ovlašćeni predstavnik Institut „Gnosis“ iz Podgorice. Ovaj ugovor predstavljao je prvi korak ka mogućnosti da studenti Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru deo školovanja obave u Sjedinjenim Američkim Državama. Saradnja je ostvarena sa Univerzitetom u Segedinu u Mađarskoj, Koledžom u Dunaujvaroši, takođe u Mađarskoj, Univerzitetom u Sarajevu, Univerzitetom „Džemal Bijedić“ iz Mostara, oba u Bosni i Hercegovini, Državnim univerzitetom u Tetovu u Makedoniji, Univerzitetom „Sveti Kliment Ohridski“, takođe iz Makedonije. Saradnja je ostvarena i sa drugim univerzitetima iz Rumunije, Velike Britanije, Francuske, Turske, Irana…

Program saradnje sa ovim i drugim univerzitetima na širim prostorima Balkana i Evrope, odnosi se na projekte koji podrazumevaju dugoročnu saradnju u svim područjima od zajedničkog interesa, uzajamno povezivanje, angažovanje i razmenu nastavnika i saradnika, besteretnu razmenu neophodne stručne literature, pomoć i stručnu podršku u kvalitetnoj implementaciji savremenih principa. Ta saradnja se ogleda i u standardima nastavno-naučnog procesa, intenzivnog uključivanja obeju strana u istraživačke procese, organizovanja naučnih i stručnih skupova, savetovanja, seminara, okruglih stolova…

Da je kvalitetno visoko obrazovanje mladih najvažniji cilj kojem stremimo, dokazuju i brojni drugi vidovi saradnje, kao što je saradnja sa Ambasadom SAD u primeni FORECAST i drugih studijskih programa, saradnja sa „Gete institutom“ iz Beograda… Naravno, obostrana saradnja postoji i sa univerzitetima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, kao i sa Univerzitetom Megatrend.

Multikulturalnost i multietničnost, najveće vrednosti koje poseduje naša zemlja, predstavljaju nepresušno izvorište pozitivne energije iz kojeg se neprestano crpi snaga ka novim i višim obrazovnim i saznajnim dometima. Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru sa svojim departmanima, proklamovane ciljeve realizuje u duhu ideje da svaka istinski vredna misao i ideja mogu opstati samo u potpunoj slobodi intelektualnog prostora, uz misao o dragocenosti znanja i njegovoj pravoj moći.

Posao za sve

Na osnovu istraživanja koje je sprovedeno, do sada je zaposleno 89,80 odsto diplomaca koji su pohađali Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru.
Prof. dr Mevlud Dudić, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, rekao je da je taj univerzitet spreman za prijem novih studenata.

rektor

- Ovaj univerzitet je otvorio vrata svima onima koji žele kvalitetno obrazovanje. Priča o akreditovanju Univerziteta nije problem. Na konferenciji u Beogradu, koju je organizovala Akreditaciona komisija, trebalo je da se izvrši analiza dosadašnjeg rada. U svom referatu sam pokušao da osporim rad te komisije zbog niza nepravilnosti i negativne odluke o akreditaciji Univerziteta koji ja vodim. Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta nije nezavisno telo, jer je formirana od zavisnih lica, pa nije mogla nezavisno da odlučuje. Ali i taj problem je rešen, jer je i Evropska unija iznela svoj stav – navodi Dudić.
Prema Dudićevim rečima, i izvestilac EU za Srbiju Jelko Kacin u predlogu rezolucije o evrointegraciji Srbije, u članu 53, neposredno je zatražio od Vlade Srbije rešavanje pitanja akreditacije Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

- Kacin je naglasio važnost osiguranja nezavisnosti i nepristrasnosti Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta što nam je odbijalo akreditaciju. Ovim se jasno potvrđuje da je dosadašnje odugovlačenje postupka akreditacije našeg univerziteta politički inspirisano. Naša univerzitetska porodica obradovala se zbog činjenice da je i Srbija dobila status kandidata za pristup EU, ali će za dalje korake pristupanja EU, vlada morati da otkloni brojne nepravde prema građanima u Sandžaku, među kojima je i akreditacija IUNP od strane Akreditacione komisije, koja će biti prinuđena da odlučuje po stručnim, a ne političkim kriterijumima – naglasio je Dudić.

P. Jeremić
izvor:pravda.rs


0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors