Svi mi koji volimo Novi Pazar

20. 6. 2012.

Novi Pazar - BKZ osudila postupanje policije prema Seadu Šaćiroviću


Hronika

NOVI PAZAR – Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) najoštrije osuđuje postupak Policijske uprave Novi Pazar prema predsedniku Izvršnog odbora Bošnjačke demokratske zajednice Seadu Šaćiroviću i kršenje njegovih „elementarnih građanskih i nacionalnih prava“ – navodi se u saopštenju Informativne službe BKZ dostavljenom „Pravdi“.

NOVI PAZAR  CENTAR ARAP DZAMIJA



Prema navodima, Šaćirović je dobio poziv da se javi u PU Novi Pazar gde mu je saopšteno da je u tužilaštvu podnesena krivična prijava protiv njega zbog navodnog izazivanja verske i nacionalne mržnje i podrivanja ustavnog poretka Srbije.

Prema tekstu saopštenja, Šaćirović je 4. septembra 2010. godine „stao u odbranu vakufskog dobra i naroda i verbalno se usprotivio žandarmerijskoj torturi koja je okupirala taj deo Novog Pazara“. Žandarmerija je, dodaju u BKZ, tom prilikom širila osećanje straha.

- Umesto da privode, saslušavaju i optužuju sve one koji su u lancu odgovornosti i koji su proizveli ove incidente na ulicama Novog Pazara, policija i tužilaštvo pokušavaju da slome simbol građanskog otpora diktaturi i oligarhiji koja je u tom trenutku vladala Sandžakom i Srbijom – kažu u BKZ povodom saslušanja Šaćirovića kada je od njega navodno zahtevano da ne govori bosanskim, nego srpskim jezikom.

- Policijski inspektori su, umesto da mu omoguće ostvarivanje tog prava, duže od dva sata ubeđivali Šaćirovića da da izjavu na srpskom jeziku i tvrdili da u PU Novi Pazar za izjave na bosanskom ne postoje obrasci ni adekvatan kadar. Nezamislivo je da oni koji su plaćeni da čuvaju ustavni poredak države Srbije krše zakone i Ustav, što su u ovom slučaju učinili inspektori PU Novi Pazar – kažu u BKZ.

Upozorava se da ne stoji tvrdnja da u PU nema kadra za saslušavanje lica na bosanskom jeziku jer u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu živi 150.000 Bošnjaka, među kojima više stotina onih sa visokom školskom spremom. U BKZ smatraju da tamo gde je to potrebno bosanski jezik treba da bude jezik u službenoj upotrebi i da struktura zaposlenih u lokalnim samoupravama treba da bude u skladu sa proporcionalnom zastupljenošću naroda na tom području.

- Od predsednika Srbije i ministra MUP-a zahtevamo da pripadnicima nacionalnih zajednica omoguće uživanje nacionalnih i građanskih prava na šta su Ustavom i zakonima obavezni – navodi se u saopštenju BKZ.

D. B.
izvor:pravda.rs


0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors