Svi mi koji volimo Novi Pazar

25. 7. 2012.

Kur'an o Ramazanu


O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan o­nima prije vas, da bi ste se grijeha klonuli, i to neznatan broj dana; a o­nome od vas koji bude bolestan ili na putu - isti broj drugih dana. O­nima koji ga jedva podnose - otkup je da jednog siromaha nahrane. Ako drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite. (Kur'an, 2 :183-184)



U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti,

"Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate -, da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na pravi put, i da zahvalni budete." (Kur'an, 2:185)

Dozvoljava vam se da se u noćima dok traje post sastajete sa svojim ženama; o­ne su odjeća vaša, a vi ste njihova odjeća. Allah zna da vam je bilo teško, pa je prihvatio pokajanje vaše i oprostio vam. Zato se sada sastajte sa njima u želji da dobijete o­no što vam je Allah već odredio. Jedite i pijte sve dok nebudete mogli razlikovati bijelu nit od crne niti zore; od tada postite do noći. Sa ženama nesmijete imati snošaja dok ste u i'tikafu u džamijama. To su Allahove granice, i ne približujte im se! Eto tako Allah objašnjava ljudima propise Svoje da bi se o­noga što im je zabranjeno klonuli. (Kur'an, 2:187)

Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr - a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci - meleki, i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga spuštaju se u njoj zbog odluke svake, Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.(Kur'an, 97:1-5)

Hadisi o Ramazanu (ono što je Muhammed a.s. rekao o Ramazanu)

Uzvišeni Allah je rekao:

Svako čovjekovo djelo pripada njemu, osnim posta; o­n pripada Meni i Ja za njega (posebno) nagrađujem. Post je štit (od vatre i grijeha), pa kada neko od vas posti, neka ne govori ružne riječi i neka ne viče, a ako ga neko opsuje ili napadne, neka kaže: -Ja postim. Tako mi o­noga, u čijoj je ruci Muhammedova duša, zadah iz usta postača je bolji kod Allaha od mirisa miska. Postač ima dvije radosti: kada iftari, raduje se svome iftaru, a kada susreten svoga Gospodara, obradovaće se svome postu.(Buhari)

Svaki čovjekov posao se višestruko nagrađuje; dobro djelo se nagrađuje desetorostruko, do sedam stotina puta, a Allah Uzvišeni je rekao: - Osim posta, o­n je Moj i Ja za njega nagrađujem, o­n ostavlja svoje strasti i hranu radi Mene. Postač ima dvije radosti: radost kod iftara i radost kod susreta svoga Gospodara. Zadah njegovih usta je bolji kod Allaha od mirisa mošusa. (Muslim)

U Džennetu imaju vrata koja se zovu Rejjan. Na njih će ući postači na Sudnjem danu i više niko osim njih. Reći će se:"Gdje su postači?" o­ni će ustati i na njih niko drugi neće ući osim njih. Kada o­ni uđu, o­na će se zatvoriti i niko više na njih neće ući. (Buhari, Muslim)

Nema nijednog roba koji posti dan na Allahovom putu, a da Allah neće s tim danom udaljiti njegovo lice od vatre sedamdeset harifa (onoliko koliko se putuje sedamdeset godina). (Buhari, Muslim)

Ko posti ramazan, vjerujući i nadajući se (nagradi), oprošteni su mu grijesi koje je do tada počinio. (Buhari, Muslim)

Kada dođe ramazan otvaraju se Džennetska vrata, zatvaraju se Džehennemska, a šejtani se vezuju.(Buhari, Muslim)

Ko ne ostavi laž i ne prestane djelovati na osnovu nje nema potrebe ni da ostavlja hranu i piće svoje radi Allaha. Ili, ko ne ne napusti ružan govor i nevaljale poslove uz ramazan, za vrijeme posta, nema potrebe ni da posti, a Allahu nije potrebno njegovo gladovanje. (Buhari, Ebu Dawud, Tirmizi)

Koliko i koliko ima postača a da od svoga posta nemaju ništa drugo osim gladovanja i žeđi. (Nesai, Ibn Madže)

Ko god posti za vrijeme ramazana o­n ima vjerovanje u Mene i čezne za Mojim zadovoljstvom. (Buhari)

Postač i kada spava ibadet čini. (Taberani)

Postaču se dova neće odbiti. (Ahmed)

Najdraži mi je rob koji najviše žuri da se iftari. (Ahmed, Tirmizi, Ibn Madže)

Ko bez opravdanog razloga bude mrsio jedan dan ramazana, ne može taj dan nadoknaditi makar postio svo vrijeme.(Buhari, Ebu Dawud, Tirmizi)

Praktikujte sehur jer je u sehuru berićet. (Buhari, Muslim, Tirmizi, Nesai)

Ko se zaboravi da posti, pa iz zaborava jede ili se napije, neka nastavi postiti; njega je Allah nahranio ili napojio. (Buhari, Muslim)

izvor: islambosna.ba


0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors