Svi mi koji volimo Novi Pazar

24. 8. 2012.

Ne verujem da će tabla biti skinuta

Esad Džudžević, predsednik BNV u tehničkom mandatu, o Aćif efendiji

Novi Pazar - Bošnjačko nacionalno veće (BNV) je postavljanjem table Aćif efendiji Hadžiahmetoviću ispunilo svoju istorijsku obavezu. To je naša obaveza, odgovornost i nadležnost.

Esad Džudžević

O drugim aspektima tog pitanja treba da razmišljaju Vlada Srbije, gradska uprava Novog Pazara i drugi politički i državni subjekti. Ova vlada, kao i sve vlade na svetu, ima mehanizme sile i mogu da rade šta god hoće. BNV je postavljanjem table i pravljenjem projekata za obnovu kuće Aćif efendije završilo svoju misiju - istakao je predsednik BNV u tehničkom mandatu Esad Dždudžević, u Novom Pazaru na konferenciji za novinare.

Džudžević je rekao da je juče ujutru dobio kopiju „čuvenog dokumenta Vlade Srbije“ gde se „ukazuje Gradskom veću Novog Pazara da u skladu sa odlukom o postavljanju i načinom postavljanja manjih montažnih objekata, a uz saglasnost BNV na vreme formiraju Savet za međunacionalne odnose da uklone odnosno razmisle o uklanjanju tog manjeg montažnog objekta u pešačkoj zoni u Novom Pazaru“. Predsednik ovog BNV ne veruje da će „čin skidanja table ikada doći“.

- Pravna služba BNV pravi spisak protiv kojih ćemo podneti krivične prijave na osnovu člana o raspirivanju nacionalne, rasne i verske mržnje - saopštio je Džudžević, ali nije mogao da odgovori šta će BNV preduzeti ako tabla bude skinuta jer će „Vlada Srbije morati svakog meseca da skida po jednu tablu“.

Postavljanje spomen tabli znamenitim Bošnjacima i izložba u sandžačkim gradovima je sastavni deo obeležavanja Godine bošnjačkog kulturnog nasleđa kojom želi da se skrene pažnja „da tih stotinu godina od kako je Sandžak u sastavu Srbije i Crne Gore, trajao proces brisanja sećanja Bošnjaka“.

BNV je pre dvadeset dana u Novom Pazaru postavilo spomen ploču Aćifu (Bljuti) Hadžiahmetoviću - Aćif efendiji, upravniku Novog Pazara za vreme Drugog svetskog rata, koji je u januaru 1945. godine streljan zbog saradnje sa nemačkim okupatorom.

Ministarstvo pravde je naložilo uklanjanje spomen ploče iz centra grada, čijem su postavljanju prisustvovali ministar i lider SDA Sulejman Ugljanin i državni sekretar u Ministarstvu prosvete Muhedin Fijuljanin.

AUTOR: S. NOVOSEL
izvor:danas.rs


0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors