Svi mi koji volimo Novi Pazar

5. 8. 2012.

Spomen-tabla Aćif-efendiji u Novom Pazaru

Novi Pazar
NOVI PAZAR - Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu (BNV) Esad Džudžević i zamenik gradonačelnika Novog Pazara Ahmedin Škrijelj obeležili su tablom mesto na kojem je nekada bila kuća Aćifa Hadžiahmetovića.

 

Tabla je postavljena u pešačkoj zoni u centru Novog Pazara i označava da je nekada tu živeo jedan od vođa tadašnje partije Džemijet i narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije. 


Među Bošnjacima u Sandžaku je poznat kao Aćif-efendija i organizator odbrane Novog Pazara od četničkih jedinica Draže Mihailovića.

BNV je iniciralo sudski proces za rehabilitaciju Hadžiahmetovića koga su vlasti posleratne Jugoslavije osudile kao izdajnika i narodnog neprijatelja i streljale 21. januara 1945. godine.

Otkrivanju spomen-table, pored članova Veća, prisustvovali su i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, predstavnici lokalne samouprave Novog Pazara i građani.

Predsednik BNV Esad Džudžević je rekao da se postavljanjem table nastavlja program obeležavanja objekata u kojima je živelo i radilo 20 znamenitih ličnosti iz sandžačke istorije.

"Imali smo želju da vratimo makar deo duga Aćif-efendiji, ali i našoj istoriji. Obeležavanjem kuća 20 znamenitih Bošnjaka želimo da ih identifikujemo i da nas današnja deca zbog toga sutra pomenu", rekao je Džudžević.

Bošnjačko nacionalno veće je već na isti način obeležilo kuće Ferhat-beg Drage u tutinskom selu Draga, Hasan-age Zvizdića u Sjenici i Murata Šećeragića u Prijepolju.

 Izvor: Beta


0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors