Svi mi koji volimo Novi Pazar

19. 5. 2012.

FB: Šta izlazak na berzu znači za korisnike

Tehnologija

Velike promene dešavaju se u kompaniji iz Palo Alta, a današnji dan, kada Facebook izlazi na berzu, možda će biti zapamćen kao prekretnica.

Photo: Beta
Photo: Beta


Kompanija je izašla na berzu sa 421 miliona akcija po ceni od najviše 48 dolara po komadu, što znači da vrednost kompanije može dostići 104 milijarde dolara.

I iako je za Facebook promena važna, što se običnih korisnika tiče, kada se sutra budu ulogovali na svoj nalog, neće zateći drugačiji sajt.

Međutim, agencija AFP piše da bi za nekoliko godina, posledice današnjeg događaja mogle biti vrlo vidljive.

Činjenica da će sada morati da iznosi detalje o svom poslovanju deoničarima, može terati Facebook na promene koje bi za korisnike značile više oglašavanja.

Rebeka Lib, analitičar kompanije Altimeter Group, kaže da će promena biti uočljiva na malim ekranima, mobilne aplikacije ubuduće će sadržavati i reklame.

Pojedini smatraju da će Facebook pokušati da razvije nove načine oglašavanja, jer ova mreža ne sme puno da menja ono što sada nudi i na šta je stotine hiljada njenih korisnika naviklo.

A mora biti obazriv.

Jedan pogrešan korak, procenjuju analitičari, može jako loše uticati na poslovanje kompanije.

O izlasku njegove kompanije na berzu, Mark Zakerbeg odlučio je da svet obavesti najpre novim postom na Facebooku (koji možete videti na slici ispod).

Photo: Facebook
Photo: Facebook

A ko su ljudi koji će najviše profitirati od ovog izlaska na berzu?

Na prvom mestu je svakako Mark Zakerberg, koji će zaraditi do 1,5 milijardi dolara. Kooosnivač kompanije, Dastin Moskovic, može zaraditi i 285 miliona dolara, piše Fortune, Šon Parker bi mogao biti bogatiji za 38 miliona dolara.

Što se kompanija tiče, nije zanemarljiva zarada ni kompanije Microsoft, koja će od paketa Facebook akcija koji je odlučila da proda potencijalno zaraditi do 287 miliona dolara.

Da podsetimo, Facebook je lansiran februara 2004. godine, i najpre je bio namenjen samo studentima Harvarda. Do prvih 100 miliona korisnika došli su avgusta 2008. godine, da bi se već aprila sledeće godine taj broj udvostručio.

Prema podacima iz aprila ove godine, Facebook ima 900 miliona mesečno aktivnih korisnika.

Zemlja sa najviše Facebook korisnika je SAD, preko 150 miliona, zatim slede Indija, Indonezija, Brazil i Meksiko.

Facebook je najpopularnija društvena mreža u svim zemljama sveta, osim u Kini, Japanu, Rusiji, Južnoj Koreji i Vijetnamu.

izvor:B92


0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors