Svi mi koji volimo Novi Pazar

16. 5. 2012.

Istraživanja zavise od finansijskih sredstava



Novi Pazar - U prigradskom naselju Dojeviće otkriveni su ostaci naselja, za koje arheološkinja novopazarskog muzeja Ras Dragica Premović Aleksić tvrdi da je reč o najstarijem naselju u kojem su živeli ljudi na području Novog Pazara i da su to ostaci naselja iz mlađeg kamenog doba stari oko 6.000 godina.

Ovaj lokalitet je otkriven na privatnom posedu prilikom iskopavanja temelja za izgradnju objekta, a pronađeni su ostaci polomljene kućne keramike i urna sa kostima pokojnika koja je, kako se pretpostavlja, oštećena prilikom iskopavanja temelja. Dalja sudbina novootkrivenog lokaliteta zavisi od nadležnih institucija (Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Ministarstva kulture i ovdašnje gradske uprave) i finansijskih sredstava neophodnih za nastavak istraživanja.

- Republički zavod je obavestio Ministarstvo kulture i gradsku upravu u Novom Pazaru o ovom lokalitetu, ali nemamo još povratne informacije da li je neko od njih zainteresovan za dalja istraživanja. Bez ozbiljnih istraživanja, koja moraju da se rade vrlo pažljivo, i koja zahtevaju finansijska sredstva dalje ne može ništa da se uradi - naglašava Premović Aleksić. Dok se ne steknu uslovi za nastavak istraživanja na ovom lokalitetu, on će biti evidentiran samo kao najstarije naselje na ovom području.


0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors