Svi mi koji volimo Novi Pazar

20. 8. 2012.

Džudžević umislio da je jači od države

Vesti
Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Esad Džudžević ponaša se kao da je jači od države, nastavljajući sa očiglednim provokacijama i veličanjem zločinca Aćif-efendije, ocenjuju za Press predstavnici vlasti i poznavaoci prilika u Novom Pazaru

Umislio da je jači od države
Uporan Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, pod patronatom ministra Ugljanina, ponaša se kao da mu niko ne može ništa i u tome ga nisu omela ni upozorenja Vlade Srbije, ocenjuju sagovornici Pressa
Izložba „Portreti znamenitih Bošnjaka" u Novom Pazaru, u režiji predsednika BNV-a, koji i ne krije da mu niko ne može ništa i da deluje pod patronatom ministra Sulejmana Ugljanina, drugi je šamar državi za samo 15 dana, posle otkrivanja spomen-ploče Aćif-efendiji, takođe u Pazaru. Džudžević i Ugljanin inače politički blisko sarađuju dugi niz godina.

Ljajić: Trn u zdravu nogu

Iako je ministar Ugljanin žestoko ukoren na sednici Vlade, a najžešća „packa" stigla je od potpredsednika Aleksandra Vučića, uz nalog ministarstvima kulture i pravde da pokrenu inicijativu za uklanjanje spomen-ploče, nije se dugo čekalo na novi skandal.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine, telekomunikacija i informacionog društva Rasim Ljajić kaže za Press da su ovakvi istupi poput zabijanja trna u zdravu nogu i da šalju državi poruku da ne postoji.

- Aćif-efendija je kontroverzna ličnost ne samo za Srbe nego i za najmanje polovinu Bošnjaka. Na takvom čoveku praviti čitavu jednu političku i nacionalnu priču, to je istorijski segment ovog problema. Drugi segment problema je politički, jer čak i da su u pravu, a nisu, postavlja se pitanje zbog čega se u 2012. bave Aćif-efendijom pored toliko ekonomskih i socijalnih poteškoća - ističe Ljajić.

Prema njegovom mišljenju, BNV očigledno smatra da ne postoji država koja će odreagovati.- Provociraju državu od koje zavise i od koje žive. Država je dosta uradila kako bi smirila strasti u Novom Pazaru, a sada se sve to dovodi u pitanje otkrivanjem ploča i besmislenim izložbama. Novi Pazar je ponovo na naslovnim stranama i ko će u takvoj situaciji u njega da uloži i jedan jedini dinar - pita se Ljajić.

Državi izložba bošnjačkih velikana, među kojima je i Aćif
Drugi šamar Državi izložba bošnjačkih velikana, među kojima je i Aćif
Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović pojašnjava za Press da to što nije učestvovao u ove dve manifestacije jasno pokazuje da se ne bavi prošlošću:

- Imamo istoričare i stručnjake na kojima je da dokazuju ko je kakva ličnost bio. Dokle god postoji jasna karakteristika pojedinih ličnosti, neprimereno je baviti se njihovom rehabilitacijom zarad jeftinih političkih poena. Izgleda je sada popularno da se kao tema nameću svi oni koji su imali neke veze sa fašizmom kroz neodoljivu želju da im se i biografije promene. Sve to nije rešenje za Novi Pazar, grad sa 22.000 nezaposlenih i možda najlošijom putnom infrastrukturom u Srbiji.

Ćorović: Zašto tabla nije uklonjena

Direktorka NVO „Urban in" iz Novog Pazara Aida Ćorović smatra da je potreba da se izmeni istorija potpuno besmislena pošto još postoje živi svedoci.- Aćif-efendija je činio zlodela i u ovom slučaju zaista se selektivno uzimaju istorijski podaci. BNV je jedan nacionalni savet, koji ima tehnički mandat i sastavljen je zapravo od stranke Sulejmana Ugljanina. Predstavlja jedan deo Bošnjaka i to onaj manji. Tabla sa likom Aćif-efendije već je morala da bude uklonjena pošto nisu ispoštovane mnoge zakonske procedure. Skupština grada nije dala zeleno svetlo, a BNV nije imao ingerencije da to sprovede u delo - kaže Ćorovićeva.

Ko je Esad Džudžević


Esad Džudžević rođen je 1958. godine u Mitrovi (opština Tutin). Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao novinar i glavni urednik „Sandžačkih novina".
Osnivač je Kulturnog društva Bošnjaka „Preporod" i osnivač i direktor nacionalne biblioteke Sandžaka „Vehbija Hodžić'" u Tutinu, sada Centra za bošnjačke studije.

Bošnjačku demokratsku stranku Sandžaka osnovao je 1996. godine. Bio je predsednik IO SO Tutin i poslanik u Skupštini SRJ od 2000. godine.
Na predlog predsednika SRJ Vojislava Koštunice, u junu 2002. izabran je za člana Ustavne komisije za izradu ustavne povelje Državne zajednice Srbija i Crna Gora. Nezadovoljan rešenjima u ustavnoj povelji po pitanju Sandžaka, daje ostavku na članstvo u komisiji.

Na parlamentarnim izborima u decembra 2003, na osnovu sporazuma sa DS-om, Džudžević je izabran za narodnog poslanika na listi te stranke. U tom sazivu Narodne skupštine vodio je Odbor za međunacionalne odnose.
U sazivu od 2008. godine Džudžević je izabran za potpredsednika Narodne skupštine ispred poslaničkog kluba manjina, koji je prvi put formiran u parlamentu.

Sulejman Ugljanin je 2010. od Džudževića dobio zlatnu plaketu za izuzetan doprinos u osnivanju i rukovođenju Bošnjačkog nacionalnog veća.    
Predsednik skupštinskog odbora za ljudska prava Meho Omerović ocenjuje da Džudževiću, po svemu sudeći, nedostaje medijske pažnje.- Zaista mi je mučno da komentarišem gluposti pojedinaca koji u nedostatku životnih tema pokušavaju da se predstave kao veliki nacionalisti i tako, po svaku cenu, budu u centru pažnje. Takav nazovipatriotizam samo nanosi štetu i uznemirava javnost - kaže za Press Omerović.

Natalija Sekulić
izvor: Press


0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors