Svi mi koji volimo Novi Pazar

18. 5. 2012.

Jašareviću preti 100 godina zatvora

Vesti Novi Pazar


Sarajevo -- Trojica optuženi za teroristički napad na zgradu ambasade SAD u Sarajevu u oktobru, izjasniće se o optužnici u sredu 23. maja, u Sudu BiH.

Prvooptuženi Mevlid Jašarević iz Novog Pazara i njegovi pomagači, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić iz Gornje Maoče, optuženi su i da su pripadnici terorističke grupe koja je organizovana u okviru vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči.

Mevlid Jašarević
Mevlid Jašarević

Optužnica se sastoji od deset tačaka i ako bi bio optužen po svim tačkama Jašarević bi mogao da dobije više od 100 godina zatvora.

"Dnevni avaz" prenosi da će Tužilaštvo BiH odgovornost optuženih dokazivati iskazima 39 svedoka i stručnih veštaka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 materijalnih dokaza. Maksimalna zaprećena kazna za ovaj oblik terorizma iznosi 20 godina.

Optužnicu protiv Jašarevića podiglo je i američko ministarstvo pravosudja nakon što je napad na zgradu ambasade istraživao FBI.

Jašarević je, kako se navodi, medijima poslao pismo u kojem pojašnjava razloge napada na zgradu američke ambasade i uzroke njegove mržnje prema ovoj državi i njenom narodu.

Jašarević kritikuje Ameriku za koju smatra da nanosi štetu muslimanima i celom svetu. Kao primere on je naveo Agipat, Alžir, Somaliju, Saudijsku Arabiju, Jemen, Irak, Avganistan i Pakistan.

Na američku ambasadu pucao je 28. oktobra prošle godine, a prilikom hapšenja ranjen je u nogu.

IZVOR: TANJUG 


0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors