Svi mi koji volimo Novi Pazar

8. 6. 2012.

Sandžačke opštine čekaju rasplet na nivou države

Vesti

NOVI PAZAR - Više od mesec dana od održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji, ni u jednoj od šest sandžačkih opština nije formirana vlast, a, kako je Tanjugu rekao lider najuticajnije bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin, razgovori o postizbornim koalicijama su u toku, ali se čeka formiranje vlade na nivou države.

NOVI PAZAR


Ugljanin je precizirao da će postizborne koalicije na lokalu "ličiti" na koaliciju koja bude formirana na nivou Republike.

Lidera SDA raduje činjenica da predstavnici stranaka koje su dobile najviše odborničkih mesta u lokalnim parlamentima "živo razgovaraju" o postizbornoj saradnji jer, kaže, lepo ih je videti s obzirom na to da neki od njih "nisu međusobno razgovarali i po nekoliko godina".

Kada je reč o Novom Pazaru, najvećoj sandžačkoj opštini, pregovaračke strane tvrde da je dogovor o postizbornoj saradnji Socijaldemokratske partije (SDP), čiji je osnivač Rasim Ljajić i koja je na majskim izborima osvojila 17 odborničkih mesta, i SDA sa 14 odbornička mesta - pri kraju i da bi u tom gradu vlast mogla biti formirana za nedelju dana.

Od 47 mandata, koliko broji lokalni parlament, dve stranke bi imale 31, što bi sa još nekom srpskom strankom bila značajna većina.

U tom slučaju najjača opoziciona stranka bi bila Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ), bliska muftiji Muameru Zukorliću. Ono što se smatra izvesnim je da će na mestu gradonačelnika ostati Meho Mahmutović (SDP), dok će njegov zamenik biti iz SDA.

Iz SDA će biti i predsednik Skupštine grada, a zamenjivaće ga, prema nezvaničnim procenama, neko iz koalicije "Evropski Novi Pazar - SDP, SDPS, DS, SZS.

Mesto sekretara gradskog parlamenta rezervisano je za koaliciju Evropski Novi Pazar, a zamenik će biti iz redova SDA.

Ostale funkcije se ne saopštavaju.Inače, srpske stranke, koje su nastupile "u tri kolone", osvojile su samo dva skupstinska mandata sa liste "Pokrenimo Novi Pazar - Tomislav Nikolić", dok su na izborima 2008. godine Srbi imali čak šest skupštinskih mandata. Četiri mandata dobila je i Sandžačka narodna partija (SNP) koja je na izborima nastupila na listi Ujedinjenih regiona.

Tanjug, međutim, saznaje da će do dogovora o postizbornoj koaliciji SDP-SDA doći samo ukoliko Ugljanin ostane u Vladi u Srbiji.

U suprotnom, kako je Tanjugu rečeno, ne isključuje se mogućnost da vlast u najvećoj sandžačkoj opštini formira SDA sa BDZ i sa dva naprednjačka i četiri odbornika URS-a.
Konstitutivna sednica novopazarske skupštine zakazana je za 15. jun.

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine opštine Nova Varoš zakazana je za 25. jun, mada ni mesec dana nakon lokalnih izbora jošs uvek nema dogovora koja će od stranaka činiti parlamentarnu većinu.

Predstavnici SNS su pozvali sve političke stranke i grupe građana koje su ušle u lokalni parlament u tom mestu da zajednički pronađu rešenje.

U naprednjačkom saopštenju koje je potpisao predsednik opštine i kandidat SNS-a za gradonačelnika Dimitrije Paunović kaže se da u toj stranci smatraju da bi trebalo poštovati volju građana i omogućiti joj da bude okosnica vlasti u Novoj Varoši.

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Prijepolje zakazana je za 20. jun, a Sandžačka demokratska partija, koja je osvojila najveći broj mandata - 13, pokušaće u narednim danima da formira skupštinsku većinu.

Razgovore su počeli sa Koalicijom Srpska lista za Prijepolje koju čine SRS i DŠ, a koja raspolaže sa osam skupštinskih mandata, SDA kojoj je pripalo šest i DS koja je na izbore izašla u koaliciji sa SPS i osvojila devet mandata.

BDZ, kojoj je ovo bilo prvo pojavljivanje na izborima, osvojila je pet mandata.
Konstutivna sednica Skupštine opštine Priboj započeta 4. juna, prekinuta je zbog nedostatka kvoruma u trenutku kada je trebalo izabrati vlast u parlamentu.

Očekivani sporazum o saradnji SNS-a i DS nije potpisan nakon što su demokratke na Glavnom odboru donele odluku da se ni na lokalu ne ulazi u vlast sa naprednjacima.

Inače, Skupština opštine u Priboju ima 41 odbornika - po sedam mandata su osvojili DŠ, SNS i koalicija LDP-SDP, po pet DS-SPO i SPS-PUPS, po tri NS, SDA i Pokret za Priboj, a jedan mandat je pripao BDZ.

izvor:TANJUG


0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors