Svi mi koji volimo Novi Pazar

16. 7. 2012.

Održana promocija knjige "Učajluci"

Vesti
Autor Super User Pogodaka: 2

Novi Pazar - U petak, 13.07.2012. u prepunoj čitaonici gradske biblioteke predstavljena je knjigaUčajluci koju je priredio Avdija Salković. O knjizi je pored autora govorio i mr. Muhamed Demirović koji je u svom izlaganju podsjetio prisutne na značaj vremena koji danas sve manje uviđamo, a koji je veći od značaja bilo koje ovozemaljske, materijalne stvari. U knjizi su opisani dani i njihova vrijednost u tri mjeseca po lunarnom kalendaru: Redžep, Ša'ban i Ramazan, jednim imenom poznati kao Učajluci. Oni imaju poseban značaj, zbog vrijednosti dobrih djela učinjenih u tom periodu koja se umnogostručuje.

Avdija Salković i mr. Muhamed Demirović


Sam autor je govorio o velikim ličnostima koje su obilježile istoriju islama, ne samo kao o uspješnim vođama svog naroda, već kao i moralnim uzorima koji su svojim karakterom, ugledom i doslednim postupcima i danas primjeri dobrote i mudrosti vrijedni divljenja.

Knjigu čini skup tekstova Mustafe Nedžati Bursalija, turskog pisca, čijih nekoliko knjiga je Salković već preveo. Prisutni su je te večeri mogli kupiti po promotivnoj cijeni uz koju su dobili poklon knjigu o osvajanju Istanbula, Fatih i Fetih, Avdije Salkovića.

izvor: biblioteka-np.org.rs



0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors