Svi mi koji volimo Novi Pazar

5. 7. 2012.

Zajednički rad na zaštiti bošnjačkog kulturnog identiteta

Novi Pazar 

U Sarajevu potpisana Deklaracija o položaju i pravima Bošnjaka u Sandžaku

Novi Pazar, Sarajevo - Posle nekoliko odlaganja, u Sarajevu je potpisana Deklaracija o položaju i pravima Bošnjaka u Sandžaku (Srbija i Crna Gora). Ovaj dokument potpisali su predsednici Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu, Bošnjačkog saveta Crne Gore i Veća kongresa bošnjačkih intelektualaca iz BiH, Esad Džudžević, prof. dr Šerbo Rastoder i prof. dr Nedžad Mulabegović.

Novi Pazar,

Predstavnici ove tri institucije su se obavezali da će zajednički da rade na zaštiti, unapređenju i prezentovanju bošnjačkog kulturnog identiteta, očuvanju, jačanju i izgradnji jedinstvenih institucija Bošnjaka iz Bosne i Sandžaka i da će zajednički nastupati prema vladinim i nevladinim institucijama u državama u kojima žive.

Deklaracijom se podržava integritet, suverenitet i međunarodno-pravni subjektivitet BiH, Crne Gore i Srbije, od nadležnih državnih organa se traži potpuno rasvetljavanje i procesuiranje odgovornih za agresiju i genocid nad bošnjačkim narodom u BiH, procesuiranje lica odgovornih za kršenje ljudskih prava, zločine protiv čovečnosti, kršenje međunarodnog prava, posebno nad Bošnjacima u Srbiji i Crnoj Gori devedesetih godina prošlog veka. Od ove tri države traži se realizacija programa održivog povratka izbeglih, raseljenih i prognanih Bošnjaka iz Priboja, Pljevalja, istočne Bosne, Hercegovine i Posavine. Ovim dokumentom se podržava jedinstvo unutar islamskih zajednica i njihovo funkcionisanje na principima autonomije, sekularizma i usaglašenosti prostora državne i duhovne jurisdikcije. Posebno je naglašen stav da u procesu decentralizacije i regionalizacije, a u skladu sa pozitivnim iskustvima EU, sandžačke opštine u Srbiji i Crnoj Gori budu posebne administrativne oblasti „odnosno regionalne samouprave u granicama Srbije i Crne Gore, s pravom uspostavljanja prekogranične regije Sandžak“.Potpisnici deklaracije su ocenili da je njen značaj istorijski za ceo bošnjački narod „na prostoru jugoistočne Evrope“ i da je „njena posebna težina institucionalizacija odnosa između delova naroda koji žive na prostorima nekoliko posebnih država“.

AUTOR: S. NOVOSEL
Izvor:danas.rs


0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors