Svi mi koji volimo Novi Pazar

2. 8. 2012.

Opstanak na sopstvenom kursu

Sulejman Ugljanin
Novi Pazar - Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, bez mnogo pompe kao prethodnih godina, obeležila je dvadeset drugu godinu postojanja i rada. Kada je formirana 1990. godine bila je bošnjački pokret iz kojeg su kasnije izašle sve ostale političke partije Bošnjaka. Najbliži saradnici tada neprikosnovenog bošnjačkog lidera Sulejmana Ugljanina postali su značajni nosioci političkog života u tom korpusu. Do 2004. godine SDA sa svojim koalicionim partnerima bila je apsolutni nosilac vlasti u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, gde su Bošnjaci većinsko stanovništvo.

Sulejman Ugljanin

U Novom Pazaru i Sjenici primat je počela da preuzima Sandžačka demokratska partija (SDP), čiji je osnivač drugi bošnjački lider Rasim Ljajić, a Tutin je i posle šesnaest godina ostao uporište SDA.

Posle 2000. godine SDA je prvi put ove godine samostalno izašla na lokalne i parlamentarne izbore i u većini sandžačkih opština postala nezaobilazni faktor za formiranje lokalne vlasti, ali i u državnom parlamentu ima svoja dva poslanika. Od 2004. godine ova partija učestvuje u vladama Srbije, najpre kroz mesta državnih sekretara, a od pre četiri godine i sa ministarskom funkcijom, koju zadržava i u aktuelnom mandatu, ali ima i četiri mesta državnih sekretara „u ministarstvima koja su bitna za razvoj Sandžaka i drugih nedovoljno razvijenih područja“.

- Državni sekretari radiće u ministarstvima prosvete, poljoprivrede, policije, energetike ili infrastrukture. Prema sporazumu dobićemo i 50 odsto republičkih rukovodećih funkcija u svim sandžačkim gradovima. Dobićemo i pravo da u kratkom periodu izvršimo balans nacionalnog sastava zaposlenih u državnim institucijama u onom procentu koliko nas ima u tom gradu, rekao je lider SDA Sulejman Ugljanin na iftaru (kraj dnevnog posta) koji je Asocijacija mladih ove stranke priredila povodom dvadesetdvogodišnjice rada. Ugljanin je ocenio da je trenutno stanje „vrlo štetno za Bošnjake“ ali da će se to ispraviti „najkasnije u prvoj polovini mandata“ i naglasio da je novi mandat u Vladi Srbije prihvatio da bi stvorio uslove „za maksimalnu integraciju Bošnjaka iz Sandžaka u svim državnim institucijama na lokalnom, regionalnom i republičkom nivou, ali i zbog bržeg socijalno ekonomskog razvoja Sandžaka i svih drugih nedovoljno razvijenih područja u zemlji“.

„Opstali smo na ovom kursu“

U saopštenju koje je SDA izdala povodom obeležavanja svog dana, ocenjuje se da je stranka „uprkos svim okolnostima uspela da opstane na svom kursu“ I naglašava da im je zadatak „da kroz institucije sistema obezbedimo povoljne uslove života za Bošnjake, za pripadnike drugih zajednica i sve nerazvijene opštine i gradove u Srbiji“.

AUTOR: S. NOVOSEL
izvor: danas.rs


0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors