Svi mi koji volimo Novi Pazar

6. 8. 2012.

Vučić sutra sa Ugljaninom o "slučaju Aćif-efendije"

Vesti
Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće sa ministrom bez portfelja Sulejmanom Ugljaninom pred početak ili tokom sutrašnje sednice vlade o njegovom prisustvu postavljanju spomen ploče Aćif-efendiji u Novom Pazaru, potvrđeno je Tanjugu u kabinetu potpredsedika vlade.

Sulejman Ugljanin
Sulejman Ugljanin

Ugljanin je u saopštenju odbacio navode medija povodom, kako je naveo, svečanosti Bošnjačkog nacionalnog veća i nazvao ih "skupom zlonamernih laži koje podstiču međunacionalnu mržnju".

- Zabrinjava novi pokušaj da se Gebelsovski tretira bošnjačko pitanje u Srbiji - naveo je Ugljanin i dodao da smatra da će nova politička elita u Srbiji "smoći snage da se odupre pokušajima određenih grupacija da to čine".

U saopštenju dostavljenom medijima, Ugljanin navodi da je "pred ovom vladom put kojim treba ekonomski da oporavi državu, a ne da se bavi pitanjima pojedinih zlonamernim novinarima koji nisu u dovoljnoj meri istorijski obavešteni".

Otkrivanju spomen ploče prisustvovali su predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, koje je i organizovalo taj događaj, Esad Džudžević, ali i zamenik gradonačelnika Novog Pazara Ahmedin Škrijelj, član partije Stranke demokratske akcije na čijem čelu je Sulejman Ugljanin.

Ugljanin se juče i danas nije oglašavao, ali je njegova stranka u saopštenju navela da je njena obaveza da "ispravi istorijske laži napisane o Aćifu Hadžiahmetoviću (Aćif-efendiji), a ne da ih slepo prihvata samo zato što je to lakši put".

U saopštenju se dodaje da se o njemu zna samo ono što je pisano u istoriji koju je režirao Centralni komitet Komunističke partije, koji je, kako se navodi, Hadžiahmetovća i streljao.

SDA u saopštenju dodaje da je Aćif Hadžiahmetović bio narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, potom i u skupštini Kraljevine Jugoslavije, kao i načelnik sreza, i da je kao takav bio legitimna i prihvatljiva javna ličnost.

- Mi smatramo da taj čovek treba da bude spomenut u istoriji Bošnjaka jer je bio njihov legitimni predstavnik - navodi se u saopštenju SDA Sandžaka.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, iz Socijaldemokratske partije Srbija Rasima Ljajića, izjavio je za Tanjug da je Novi Pazar grad mladih i grad budućnosti, i da bi odgovorni ljudi trebalo da se bave budućnošću, a ne prošlošću.

- Imamo dovoljno aktuelnih problema i poslova kojima smo okupirani. Ali neko bi želeo da Novi Pazar ponovo bude tema politikantskih priča - kazao je Mahmutović.

Predsednik u tehničkom mandatu Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević izjavio je da su neki politički krugovi i mediji iskoristili priliku da stvore tenziju oko jednog kulturnog događaja, kakav je postavljanje spomen ploče Aćifu Hadžiahmetoviću.

- Sa žaljenjem konstatujemo da su neki politički krugovi i neki mediji iskoristili priliku da oko jednog, pre svega kulturnog događaja podignu tenzije i da pokušaju vrate neke stvari koje smo mi prevazišli u poslednjih četiri, pet godina - rekao je Džudžević i dodao da nije dobro da se u jednoj multietničkoj sredini od kulturnih događaja "prave političke ili neke druge kalkulacije".

Direktorka NVO Urban-in iz Novog Pazara Aida Ćorović smatra, međutim da je neozbiljno otkrivanje spomen ploče Aćif-efendiji nazvati kulturnim događajem i ocenjuje da zbog toga taj događaj izlazi izvan ingerencija bilo kog nacionalnog saveta, pa i bošnjačkog.

- Sama ideja da se postavi spomen ploča je nerazumna, jer je došla kao rezultat dogovora jednog užeg kruga ljudi, a trebalo je da joj prethodi ozbiljna istorijska debata - istakla je Ćorović.

Govoreći o reakciji Aleksandra Vučića u vezi sa Ugljaninovim prisustvom otkrivanju spomen ploče, Ćorović je rekla da on kao potpredsednik vlade ima puno pravo da od jednog ministra traži da se izjasni o ovom slučaju.

- S druge strane, ja bih volela da se i Vučić jasno i glasno izjasni o rehabilitaciji Draže Mihailovića, jer smatram da je to jedna od ključnih stvari na kojima je Demokrarska stranka pala, pošto je sve vreme koketirala sa tom temom, bez želje da se jasno distancira od onoga što je general Mihailović radio - rekla je Ćorović.

I predsednik Odbora za ljudska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije Meho Omerović ocenio je da je postavljenje ploče u čast Aćif-efendije u centru Novog Pazara, "neodgovoran potez, teško objašnjiv i opasan po međunacionalne odnose".

Podsetio je da je Aćif - efendija od Hitlera dobio orden Gvozdenog krsta 2. reda i time jasno dokazao na čijoj je strani bio.

- Kao i Draža Mihailović, Nedić, Ljotić i Aćif-efendija je služio fašističkoj Nemačkoj u borbi protiv antifašističkih snaga. Kvisling ostaje kvinslig bez obzira na nacionalnu pripadnost - rekao je Omerović.

izvor:Tanjug 


0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors