Svi mi koji volimo Novi Pazar

9. 7. 2012.

Bošnjaci (ne) čekaju mesto u Vladi Srbije


Još neizvesno da li će neko od Bošnjaka ući u Vladu Srbije. Muković i Elfić novi oslonac? Ugljanin se ne izjašnjava

NOVI PAZAR

Neizvesno da li će neko od političara u vladu

NOVI PAZAR - U prethodnoj vladi Srbije Bošnjaci su imali dvojicu ministara, Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina. Zahvaljujući njihovom radu i lobiranju u Beogradu i inostranstvu, u Sandžaku je mnogo urađeno, a još puno kapitalnih projekata je započeto ili planirano.

Da li će Bošnjaci imati ministra i u novoj vladi SNS, SPS i URS, još se ne zna. Toma Nikolić je rekao da bi Ljajića rado video i u novoj vladi, a naprednjaci su pozvali lidere stranaka manjina da im se pridruže.

Pošto ima čvrst koalicioni dogovor sa DS i Borisom Tadićem, Ljajić će, ipak, najverovatnije u opoziciju, Tadića i DS podržala je i SDA, ali Sulejman Ugljanin ima odrešene ruke i može da bira da li će, ako mu ponude mesto ministra, u novu vladu ili će se i on sa dvojicom poslanika odlučiti za opoziciju. Saradnici Sulejmana Ugljanina u Novom Pazaru na ovu temu još ne žele da govore, a ne zna se ni da li je Ugljanin u Beogradu imao kontakte sa mandatarom.

STRAH ZBOG INVESTICIJA

ŽITELjI Sandžaka strahuju da bi ako Bošnjaci ostanu van vlade mogli, biti zaustavljeni projekti poput auto-puta preko Peštera, izgradnje pogona u Novom Pazaru i formiranja industrijske i bescarinske zone u Leskovi kod Tutina. Posebno je za ovaj kraj važan auto-put za koji i Ugljanin i Ljajić tvrde da je prioritet svih prioriteta.

Formiranje nove vlade iz Sandžaka podržala su dvojica Bošnjaka - poslanici Mujo Muković, predsednik Bošnjačke narodne stranke (BNS), koja je koalicioni partner naprednjaka, i Emir Elfić, predsednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), koja je na izborima predvodila manjinsku koaliciju „Sve zajedno“. Elfić je spreman na saradnju pod uslovom da vlast promeni dosadašnji odnos prema Bošnjacima i Sandžaku.

Moguće je da će u vladu „upasti“ neko iz ovih dveju opcija, za koje se ne može reći da su legitimni predstavnici bošnjačkog naroda. Bošnjačka narodna stranka osnovana je neposredno pred izbore i još je u fazi formiranja, ali ima kvalitetnih kadrova, dok je BKZ nešto jača, takođe ima kvalitetne kadove, ali je u Sandžaku treća, daleko iza stranaka Ugljanina i Ljajića.

Ako Bošnjaci ne uđu u vladu, za rešavanje problema u Sandžaku lobiraće sedmorica Bošnjaka-poslanika: Rasim Ljajić, Meho Omerović, Kenan Hajdarević, Bajro Gegić, Enis Imamović, Mujo Muković i Emir Elfić. Što se Srba iz Sandžaka - Raške oblasti tiče, njih skoro da nema u parlamentu Srbije.

M. NIĆIFOROVIĆ
izvor:novosti.rs


0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors