Svi mi koji volimo Novi Pazar

7. 8. 2012.

VLADA O UGLJANINU

Vlada Srbije raspravljala je o prisustvu ministra Sulejmana Ugljanina postavljanju spomen ploče Aćif-efendiji u Novom Pazaru

Sulejman Ugljanin


Na sednici je potvrđeno opredeljenje Vlade da se u Srbiji grade dobri međunacionalni odnosi, navodi se u saopštenju.

"Vlada je zadužila Ministarstvo pravde i državne uprave i Ministarstvo kulture i informisanja da pripreme predlog mera da pravno i istorijski sporni događaji iz prošlosti ne ugrožavaju dobre međunacionalne odnose u Srbiji i antifašističko opredeljenje Vlade Republike Srbije".

Tabla u čast Aćif-efendije postavljena je u subotu, u centru Novog Pazara, u pešačkoj zoni, na mestu na kojem je nekada bila njegova kuća.

Otkrivanju spomen ploče prisustvovali su predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, koje je i organizovalo taj događaj, Esad Džudžević, ali i zamenik gradonačelnika Novog Pazara Ahmedin Škrijelj, član partije Stranke demokratske akcije na čijem čelu je Sulejman Ugljanin.

Aćif Hadziahmetović (1887-1944), u narodu poznat kao Aćif-efendija, bio je inicijator formiranja muslimanske stranke "Džemijet", zabranjene 1924. godine.

U vreme nemačke okupacije, u aprilu 1941. godine, nemačka Krajs komanda ga postavlja na čelnu funkciju u Novom Pazaru, pišu u knjizi "Sinovi Sandžaka" Nuro Sadiković i Harun Crnovršanin, a prenosi današnja "Politika".

Kada su Novi Pazar oslobodili partizani, Aćif Hadziahmetović , je zajedno sa nekoliko stotina svojih istomišnjenika i saradnika, zbog saradnje sa okupatorima, streljan 21. januara 1945. godine na Hadžetu, mestu gde je kasnije izgrađeno istoimeno naselje.

izvor: Tanjug 


0 коментара:

Постави коментар

Preporuceni clanci

 
Svi mi koji volimo Novi PazarPovratak na vrh Strane Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors